Hvordan nederlandskene gjør "Rom for elven" ved Redesigning Cities


I århundrer har nederlandene bygget høyere og høyere diker for å holde vann i sjakk i et land der 55 prosent av boligen ligger i områder som er utsatt for flom. Men klimaendringene har overbevist dem om at denne tilnærmingen ikke lenger vil fungere, så landet begynner på en mammut oppgave å flytte dusinvis av diker tilbake for å gjøre rom for hevende elver. Nå blir d

I århundrer har nederlandene bygget høyere og høyere diker for å holde vann i sjakk i et land der 55 prosent av boligen ligger i områder som er utsatt for flom. Men klimaendringene har overbevist dem om at denne tilnærmingen ikke lenger vil fungere, så landet begynner på en mammut oppgave å flytte dusinvis av diker tilbake for å gjøre rom for hevende elver.
Nå blir den eldste byen i Nederland hyllet for planene om å flytte landets største elv, bygge mer effektive flomforsvar og samtidig skape mer bærekraftig byliv.
Nijmegens plan for rom for elva har mottatt "Excellence on the Waterfront Honor Award 2011" fra Washington DC-baserte Waterfront Center for å kombinere flomsikkerhet med bygging av en elvepark med nært engasjement av lokalsamfunnet .
"Vi er stolte over at Nijmegen nå har denne listen over verdens byer, " sa Ingwer de Boer, "Room for the River" programleder. "Prisen viser at nederlandsk vannforvaltningskompetanse er en sterk faktor på internasjonalt nivå. Vi forbedrer flomsikkerhet og gir en ny leiekontrakt til disse områdene."
Prosjektet € 359 millioner ($ 460 millioner) innebærer å skyve en dike 350 meter inn i landet, grave en ny kanal for elven Waal, og dermed skape en ny øy og en elvpark i hjertet av Nijmegen.
Elven Waal bøyer seg skarpt nær Nijmegen og smaler for å danne en flaskehals som er utsatt for flom. En dykke eksisterer, men høye vannnivåer i 1993 og 1995 som førte til evakuering av 250.000 mennesker overbeviste myndighetene om at klimaendringer krevde ytterligere tiltak.
Giving opp på høyere diker
"Etter 800 år med byggdekk har vi gjort dem høyere og høyere, sier Gert-Jan Meulepas, prosjektleder ved Royal Haskoning, en ingeniør- og miljøkonsulent som utviklet prosjektet. "Men hvis noe går galt, vil skaden bli større."
Etter flomene på 1990-tallet bestemte regjeringen seg for ikke å øke dykkene lenger, men flytte dem tilbake. "Vi må forbli fleksible når det gjelder å tilpasse seg klimaendringene, så nå prøver vi å fjerne flaskehalsene, " sa Meulepas.
I de tidlige stadiene var det 100 steder identifisert rundt landet der flomforsvar måtte trenge en oppgradering, og 39 har blitt valgt for bygging. Et kriterium var involvering av interessenter fra lokalbefolkningen og myndigheter. Kommunen har muligheten til å bytte vannkanten, og arbeidet er betalt av den nasjonale regjeringen.
"Nederland besluttet som en nasjonal strategi å håndtere vann på en annen måte, og det totale budsjettet er 2, 2 milliarder euro, " sa Meulepas. "Prosjektet har to mål: å øke sikkerheten og legge til en romlig kvalitet i området rundt elvene, og koble landet til elvene igjen." Royal Haskoning jobber med halvparten av de 39 prosjektene, inkludert fire av de store.
Graving på Nijmegen starter neste år. Dykket, øya og den nye kanalen forventes ferdigstilt i 2016, med videre utvikling som følger, inkludert bygging av to nye broer, utvidelse av en eksisterende og bygging av nytt boliger og rekreasjonsrom.
Den 2000-årige byen vil forandre seg drastisk som et resultat, men utviklere tok seg av å respektere kulturelle og historiske elementer som tidligere festninger og steder av dike brudd, som var innpasset i designet.
Kanalen vil være 150 til 200 meter bred og 3 kilometer lang. Den blir gravd etter at dykket har blitt flyttet tilbake og vil avlede en del av Waal under høyt vann, noe som gir større utslipp ved elvebøyningen i Nijmegen, noe som vil redusere sjansen for flom. Kanalen vil også bli brukt til roing og seiling, og vil skape en øy i Waal og en unik urban elvpark med muligheter for rekreasjon, kultur, vann og natur.
Flytende ideer, forhandlinger og restauranter
Prosjektet har også ment å ødelegge rundt 50 boliger, noe som krevde forhandlinger og kompensasjon for eiendomseierne under nederlandske eminente domeneregler.
"Lokale folk som måtte forlate husene deres var imot det, " sa Meulepas. "De fleste mottok penger som kompensasjon, noen ønsket land et annet sted i stedet, så regjeringen ga det til dem. Fem eller seks eiendomsbesitter forhandler fortsatt for øyeblikket."
Med de nødvendige nedrivningene ble lokalbefolkningen blitt enda viktigere.
"Vi hadde mange diskusjoner med mennesker som bor der på hvordan man kan gjøre havnen bedre, " sa Meulepas. "Det var viktig for dem å delta, og det ble deres egen plan."
Lokalbefolkningen ba om flytende restauranter og en marina i den nye kanalen. På den nye øya ønsket de et stort område dedikert til konserter midt i et åpent naturområde.
"Vi brukte de tidligere flomplatene for å skape en park, " sa Meulepas. "Vi satte opp skulpturer designet av lokalbefolkningen. Vi designet de nye broene med innspill fra folket."
En bro vil bli reservert for fotgjengere og syklister og vil koble den vestlige delen av den nye øya med et fremtidig byområde med navnet Citadel. En ny bro vil være åpen for biler, fotgjengere og sykler og vil koble øya med en ny kai.
Kaien vil være en brosteinsbelagt skråning som gradvis forsvinner i vannet, med plass til turgåing, sykling og mange kafeer med uteservering med utsikt over elven og en ny marina.
Den nye øya vil tjene som forynget hjertet av byen.
"Først var byen hovedsakelig lokalisert på elvenes sørbred, " sa Meulepas. "Nå vil sentrum vokse med en tredjedel som strekker seg til nord. Elva vil løpe gjennom byen, i stedet for langs byen."
Reprinted from Climatewire med tillatelse fra Environment & Energy Publishing, LLC. www.eenews.net, 202-628-6500